Morbror Bertil

Bertil var hemmaboende i hela sitt liv. Duktig snickare och skötte dessutom gårdens jordbruk. Jag har svårt att tro att han var sk ”singel” utan han måste väl ha haft sina kvinnliga vänner – förutom finskan – men vad vet jag…En stilig karl tycker jag.
bertil_grey

Han var min manliga förebild – i brist på närvarande pappa. Visst – han var hygglig , men inte mer för ett litet barn…Men han bidrog till att jag kunde läsa när jag började skolan, hade hyggliga geografikunskaper – vi tittade ofta i hans kartbok när vi lyssnat på radio.
bertil_lie_00

Jag har en lie som Bertil gjort – ett fint hantverk Skaftet med handtaget kommer från en hel träbit. Jag har också en räfsa som han tillverkat. Den skulle man kunna hänga på väggen som dekoration.  Fast jag skulle verkligen vilja veta var fiolen finns – den som han byggde själv… Tänk om man fått lära sej något av hans snickerikunskaper. Om jag varit pojke så kanske…

Bertil på vägbygge med kusinen Arne Häggström
bertil_på_vägbygge e

bertil_signaSedan finns det andra sidor som jag inte förstod – då. Han hade en tidning som jag tycket var roligt att bläddra i – stora fina bilder – Signal hette den. Var han i och med detta nazist? Det kan jag inte bedöma. Men socialist var han i alla fall inte – trots att han och pappa vad goda vänner…
Jag var för liten för att förstå. Jag fick en känsla av att han gillade Hitlers stil. Men han lånade både Dagerman och Wilhelm Moberg – och lät mej läsa dessa också – så farligt var det kanske inte med nazismen  i alla fall. Senare övergick han till tidningen SE och det var ju också en spännande bildtidning. Bertil lärde mej läsa i alla fall – tack!   Då kände jag mej lite märkvärdig när jag började skolan.