Utanför den lilla världen

tyskar_i_Boden_1949_2Pappa var journalist på NSD – Norrländska Socialdemokraten. 1945 tog han dessa bilder i Boden.. Hemvändande tyskar från Norge eller Finland?  Tillhörde dessa möjligen Engelbrechtdivisionen som jag senare kunnat läsa om…

Finska_ladugårdar
Tidigare minns jag att många människor kom till byn från Finland från Raunua by. Familjer med barn och många hade sina kor med sig. 25 – 30 000 kreatur – kan man läsa om på nätet. Men att man talade om någon flyktingkatastrof kan jag inte minnas. Bilden visar 2 ladugårdar för 50 kor i varje och en hölada i mitten som bönderna byggt till de finska korna.

I vuxen ålder fick jag reda på att min morbror Bertil fått en son med en av de finska flyktingkvinnorna. Men då talades det om det – sorgligt… En kusin som jag aldrig visste om – fast han fanns i grannbyn.